dijous, 5 de març del 2020

Santuari de Torreciutat

El Santuari de Torreciutat és un temple de peregrinació dedicat a la Mare de Déu que està situat a Secastella, a prop de la localitat de Lo Grau (Osca). Fou promogut el 1975 pel fundador de l'Opus Dei, Josepmaria Escrivà en honor de la imatge de la Mare de Déu que era venerada en una ermita propera. El santuari de Torreciutat, juntament amb el de Lorda, Montserrat, Meritxell i el del Pilar conformen la Ruta mariana.
La Mare de Déu de Torreciutat és una talla romànica del segle XI, de la sèrie de verges negres, com la de Montserrat. Era en una ermita a prop del barranc proper al riu Cinca.
A principis del segle xx era habitual celebrar romeries i peregrinacions des dels pobles veïns. Els pares de Sant Josepmaria Escrivà l'hi van portar esperant la curació d'una greu malaltia del seu fill, que en aquell moment tenia dos anys. Per aquest motiu, a partir del 1960 va decidir començar a impulsar la construcció del santuari.
El sacerdot i doctor en Medicina José Luis Saura va ser el primer rector del santuari, un càrrec que va exercir entre el 1975 i el 1994.
L'actual santuari, construït per l'arquitecte Heliodoro Dols des del 1970, es va inaugurar el 7 de juliol del 1975. El maó és l'element constructiu bàsic, i també s'utilitzà alabastre a les cantonades i les finestres. Són dos materials molt utilitzats en la tradició arquitectònica de la zona. El santuari té dues plantes, una nau principal amb cor i una cripta amb quatre capelles i confessionaris. Les capelles són del Pilar de Saragossa, de Loreto, de Guadalupe (Mèxic) i de la Sagrada Família.
El retaule és de l'escultor català Joan Mayné, i representa escenes de la Mare de Déu. Al centre hi ha la imatge romànica restaurada. A l'esquerra el 1994 s'hi va instal·lar una imatge de sant Josepmaria Escrivà i a la capella lateral hi ha un Crist de bronze de l'escultor italià Pasquale Sciancalepore. L'orgue té més de 4.000 tubs i es fa servir cada any per a fer un recital.



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada