dilluns, 24 de juny del 2019

Ibón de Plan (Osca)

El Ibón de Plan també conegut com Basa de la Mora, és considerat com un dels estanys més bonics del Pirineu. El ibón es troba emplaçat en un entorn majestuós, acompanyat per enormes masses pètries i grans tarteres de pedra alternats per boscos de pi negre i prats a les seves ribes.

L'accés a l'estany pot realitzar-se a través de diferents vies.
L'opció més senzilla i còmoda es la pista forestal d'uns 14 km de recorregut i que amb origen al final de la localitat de Saravillo ens portarà fins al refugi de Lavasar en poc menys d'1 hora. Des d'aquest punt i a través d'un còmode sender gairebé sense desnivell arribarem al ibón en uns 20 minuts.

Però aquí estem al Pirineu aragonès, al massís de Cotiella, immersos en un tresor de llegenda on els avis del tradicional vall de Chistau els expliquen als nens en les llargues nits d'hivern, asseguts a la vora del foc,
"A les aigües del ibón de Plan hi ha alguna cosa més que tritons, granotes Bermejas i libèl·lules. Que en el seu líquid interior habita l'ànima d'una jove princesa mora que es va perdre en aquests bells paratges fugint d'una guerra amb els cristians. I fins s'assegura que els que pugin a «sanjuanarse» la nit del solstici d'estiu i siguin veritablement nets de cor al trencar de l'alba podran veure-la en tota la seva esplendor «sorgint sobre les aigües del llac, dansant vestida de cap a peus amb serps de colors, or, joies i diamants»".
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada