dimarts, 24 de setembre del 2019

Abizanda (Osca)

Abizanda és un municipi espanyol de la província d'Osca, a l'Aragó. Situat al Sobrarbe, compta amb una població de 156 habitants (INE2017).
Poble medieval amb torrassa del segle XI i nombroses restes patrimonials romànics i àrabs. El castell de Abizanda va ser construït per Sancho Garcés III de Navarra, a sobre del punt més alt de vigilància a la vall del Cinca.
Es tracta d'un recinte fortificat l'element més ben conservat és la torre situada a l'extrem nord. El recinte està compost per restes de diverses torres, bastions i església, tot això tancat per llenç com muralla.
La torre d'Abizanda, de 24 metres d'alçada, és una de les més espectaculars de l'Alt Aragó. La seva construcció és associada a mestres llombards, en el més antic estil romànic. Va constar de dues fases constructives. La primera d'elles data del segle X, destruïda en 1006 per les tropes musulmanes. La segona data de la primera meitat del segle XI. La porta d'accés se situa a 7 metres d'altura. Un dels elements més característics de la torre és el cadafal que recorre tot el seu perímetre en la seva cinquena planta.
El castell de Abizanda té el seu origen en períodes de Sancho III el Mayor, concretament en 1023, el qual va construir una línia defensiva mitjançant torres i castells per controlar la zona fronterera enfront dels territoris de dominació musulmana. És en aquest context on s'emmarca el recinte fortificat de Abizanda, un cop conquerida la plaça als musulmans, els quals havien construït un edifici defensiu anterior per protegir la zona. El castell tenia com a missió controlar tant la zona de la vall del Cinca com la conca del riu Isábena.
Font: Wikipedia.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada